Gebelikte Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Serebral Palsi (Beyin felci) Riskini Artırıyor
Yeni bir araştırma, gebelik sırasında hava kirliliğine maruz kalmanın, bebeklerde serebral palsi (beyin felci) riskini artırabileceğini ortaya koydu.
Kanadalı araştırmacılara göre, çapı 2,5 µm'den küçük olan ince parçacık şeklindeki maddelere gebelikte maruz kalmanın, çocuklarda serebral palsi (beyin felci) riskini artırdığı tespit edildi.
Araştırmacılar, 2002-2017 yılları arasında Kanada'nın Ontario eyaletinde bir milyondan fazla tam dönemli doğumda, ortam havası kirleticilerine doğum öncesi maruziyet ile serebral palsi arasındaki ilişkiyi inceledi.
Gebelik sırasında, ince parçacık maddesi, azot dioksit ve ozona maruziyetler, gebelerin ev adreslerinin yer aldığı alanlarda, ayrı ayrı ve haftalık olarak, yoğunluklara göre belirlendi.
Serebral palsi vakaları, doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda yatarak veya ayaktan tanı konulması sonucu tespit edildi. 1.587.935 anne-çocuk çiftinden 3.170 çocuğa (%0,2) serebral palsi tanısı konuldu. Ortalama doğum öncesi ince kirli havadaki parçacık yoğunluğunda 2.7 μg/m3’lük her artışta serebral palsi riski %12 arttı. Nitröz oksit ve ozona maruziyette anlamlı bir risk bulunamadı.
Erkek bebeklerin serebral palsiye yakalanma riski kız bebeklere göre daha yüksekti.
İnce parçacıklı maddelere daha fazla maruz kalmanın, tüm gebelik boyunca serebral palsi riskini artırdığı saptandı; yani daha duyarlı bir gebelik dönemi yok, kaç aylık olursa olsun risk artıyor.
Yazarlar, "Bu geniş topluluk çalışmasının bulguları, serebral palsi gelişimi için mevcut çevresel risk faktörlerinin belirlenmesine katkı sağlayabilir ve fetüs gelişimi sırasında serebral palsi riskini azaltmaya yönelik müdahaleler için daha iyi bilgi sağlayabilir" şeklinde bir açıklama yaptılar.
***
Kaynak: Medscape, 10 Temmuz 2024.