Aşırı işlenmiş yiyecek ve içecek ürünleri
Gıda sınıflaması, dünya çapında NOVA ismiyle anılır. Dörde ayrılır.
Dördüncü NOVA grubunu aşırı (ultra) işlenmiş gıda ve içecek ürünleri oluşturuyor. Bunlar tipik olarak beş veya daha fazla ve genellikle birçok bileşen içeren kimyasal maddeler, endüstriyel formülasyonlardır. Bu tür bileşenler genellikle şeker, sıvı yağlar, katı yağlar, tuz, antioksidanlar, stabilizatörler ve koruyucular gibi işlenmiş gıdalarda da kullanılanları içerir. Yalnızca ultra işlenmiş ürünlerde bulunan bileşenler, mutfak preparatlarında yaygın olarak kullanılmayan maddeleri ve amacı grup 1 gıdaların veya bu gıdaların mutfak preparatlarının duyusal niteliklerini taklit etmek veya nihai ürünün istenmeyen duyusal niteliklerini gizlemek olan katkı maddelerini içerir. Grup 1 gıdalar, ultra işlenmiş ürünlerin küçük bir kısmını oluşturur veya hatta bu ürünlerde yoktur.
Yalnızca ultra işlenmiş ürünlerde bulunan maddeler arasında kazein, laktoz, peynir altı suyu ve gluten gibi bazıları doğrudan gıdalardan elde edilenler ve maltodekstrin, invert şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, hidrojene veya "ara" esterlenmiş yağlar, hidrolize proteinler, soya proteini izolatı yer almaktadır.
Yalnızca ultra işlenmiş ürünlerde bulunan katkı maddesi sınıfları arasında boyalar ve diğer renklendiriciler, renk stabilizatörleri, aromalar, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar ve karbonatlama, sıkılaştırma, hacim kazandırma veya azaltma, köpük giderici, topaklanma önleyici, topaklaştırıcı ve parlatıcı maddeler, emülgatörler, kenetleyiciler ve nemlendiriciler gibi işlem yardımcıları yer alır. Kalıptan çıkarma, kalıplama ve kızartma için ön işleme gibi ultra işlenmiş ürünlerin üretiminde yerel olarak eşdeğeri olmayan çeşitli endüstriyel işlemler kullanılmaktadır.
Endüstriyel ultra işlemenin temel amacı, yemeye, içmeye veya ısıtmaya hazır, meyve ve kuruyemişler, süt ve su gibi doğal olarak tüketime hazır hem işlenmemiş hem de minimum düzeyde işlenmiş taze hazırlanmış içecekler, yemekler, tatlılar ve yemekler gibi gıdaların yerini alabilecek ürünler yaratmaktır.
Ultra işlenmiş ürünlerin ortak özellikleri, aşırı lezzetlilik, ustaca ve çekici ambalajlama, çocuklara ve ergenlere yönelik multimedya ve diğer yoğun pazarlama, sağlıkla ilgili iddialar, yüksek karlılık ve uluslararası şirketlerin markalaşması ve ekonomik egemenliklerini arttırma istekleridir.
Tipik ultra işlenmiş ürünlere örnekler:
Karbonatlı içecekler; tatlı veya tuzlu paketlenmiş atıştırmalıklar; dondurma, çikolata, şekerlemeler; seri üretilen paketlenmiş ekmekler ve çörekler; margarinler ve sürülebilir ürünler; kurabiyeler (bisküviler), hamur işleri, kekler ve kek karışımları; kahvaltı 'tahılları', 'tahıl' ve 'enerji' barları; 'enerji içecekleri; sütlü içecekler, 'meyveli' yoğurtlar ve 'meyveli' içecekler; kakaolu içecekler; et ve tavuk özleri ve 'hazır' soslar; bebek mamaları, devam sütleri, diğer bebek ürünleri; toz haline getirilmiş veya 'güçlendirilmiş' yemek ve yemek ikameleri gibi 'sağlık' ve 'zayıflama' ürünleri; ve önceden hazırlanmış turtalar, makarnalar ve pizza yemekleri de dahil olmak üzere ısıtılmaya hazır pek çok ürün; kümes hayvanları ve balık 'parçacıkları' ve 'çubukları', sosisler, burgerler, sosisli sandviçler ve diğer sulandırılmış et ürünleri ile toz haline getirilmiş ve paketlenmiş 'hazır' çorbalar, erişteler ve tatlılar.
Yalnızca grup 1 veya grup 3 gıdalardan yapılan ürünler aynı zamanda yapay tatlandırıcılar eklenmiş sade yoğurt ve emülgatör eklenmiş ekmekler gibi kozmetik veya duyusal yoğunlaştırıcı katkı maddeleri de içerdiğinde, bunlar burada grup 4'te sınıflandırılır.
Alkollü içecekler gıda olarak tanımlandığında, 1. grup gıdaların fermantasyonu ve ardından elde edilen alkolün damıtılmasıyla elde edilen viski, cin, rom, likör, votka gibi içecekler 4. grupta sınıflandırılır.