Ne kadar göz kırpma aşırı ve önemli kabul edilir?
Göz kırpma doğal bir fizyolojik tepkidir ve göz sağlığımızda önemli bir rol oynar.
Gözlerinizi kırpıştırmak, gözlerinizi tazeleyen ve koruyan normal bir reflekstir. Gözlerinizi kırptığınızda, gözlerinizi temizlemeye ve yağlamaya yardımcı olan gözyaşlarınızı etrafa yayarsınız. Göz kırpma, gözlerinizi parlak ışıklardan ve yabancı nesnelerden korumaya da yardımcı olur.
Ancak, yürümeye başlayan çocuğunuzun çok fazla göz kırptığını nasıl anlarsınız? Kendi göz kırpma sıklığınızla çocuğunuzunkini bir tutmayın. Çocuklar doğal olarak yetişkinlerden daha fazla göz kırpar.
Bazı nicel veriler elde etmek için bir zamanlayıcı kullanın. Yeni yürümeye başlayan çocuklar için dakikada 15'ten fazla göz kırpma çok fazla kabul edilir. (Merak ediyorsanız, araştırmacılar yetişkinlerin dakikada yaklaşık 12 kez göz kırpma eğiliminde olduğunu söylüyor.)
Aşırı göz kırpmanın nedenleri
1. Gözlerde bir yabancı cisim: Aniden ortaya çıkan aşırı göz kırpma, örneğin bir kirpik veya bir toz veya kum zerresi gibi gözümüze bir şey kaçtığında doğal bir tepki olabilir.
Olası artıkları temizlemek için temiz su kullanarak evde gözlerinin yıkanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Suyu küçük bir bardağa koyun ve bardağı çocuğunuzun gözünün çevresine koyun. Ardından çocuğunuzun başını geriye doğru eğin ve gözlerine su damlarken gözlerini kırpmasını sağlayın.
Yöntem biraz sabır ve belki de işbirliğini sağlamak için bir rüşvet gerektirse de kesinlikle işe yarayabilir.
2. Alerjiler
Alerjiniz varsa, bu hissi bilirsiniz. Kuru gözler, gözlerinizi normalden daha fazla kırpmanıza veya ovuşturmanıza neden olabilir.
Alerjilerin çocuğunuzun aşırı göz kırpmasına neden olabileceğine dair bazı açık işaretler şunlardır:
Tıkalı veya akıntılı burun veya hapşırma.
Gözler de kırmızı, sulu ve kaşıntılıdır.
Göz kırpma ile mevsim değişikliği veya kedi tüyü, ev tozu, polenler gibi bir alerjen arasındaki bağlantı.
Bu gibi durumlarda bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı muayene etmeli ve gerekli görürse çocuk alerji bölümüne göndermelidir.
3. Kuru gözler
Kuru göz rahatsızlıklarının hepsi alerjiye bağlı değildir. Kuru hava ve ortamdaki kirleticiler de çocuklarda kuru gözlere ve aşırı göz kırpmaya katkıda bulunabilir.
Evinizdeki hava kuruysa, özellikle de dışarısı soğuksa, bir nemlendirici yardımcı olabilir.
4. Görme sorunları
Çok fazla göz kırpmak, çocuğunuz için bir görme taraması gerektiğinin bir işareti olabilir.
Bazen çocuklar gözlerini odaklamaya çalışırken daha çok kırparlar.
Çocuklarda olası bir görme probleminin diğer belirtileri şunlardır:
Sık sık baş ağrısı.
Gözleri kısmak.
Odaklanmaya çalışırken başlarını eğmek.
Aşırı göz ovma.
Kitapları yüzlerine yakın tutmak veya televizyona çok yakın oturmak.
5. Şaşılık
Şaşı olan çocuklar diğer çocuklara göre daha fazla göz kırpabilir. Şaşılık genellikle çocuk yaklaşık 3 yaşına geldiğinde ortaya çıkar.
Yeni doğanların şaşı gözleri varmış gibi görünmesi yaygın bir durumdur. Birkaç aylık olduklarında gözleri düz ve hizalı olmalıdır.
6. Göz kapağı tikleri
Tik, kontrol edilemeyen bir harekettir. Hareket tikleri, aşırı göz kırpma ve çeneyi hareket ettirme, başı döndürme veya omuz silkme gibi diğer hareketleri de içerebilir.
Tikler erkek çocuklarda daha yaygındır ve tipik olarak 5 yaş civarında başlar.
Çocuğunuzun aşırı göz kırpmasının bir tikten kaynaklandığını düşünüyorsanız, Tourette sendromu geliştirdiği endişesine kapılabilirsiniz. Gerçekte ise, yanıp sönen tikler de dahil olmak üzere çocukluk tikleri daha çok yaygındır. Çoğu ergenlik döneminde kendiliğinden geçer. Tikin arkasında bir sebep olmadıkça, genellikle izlenecek yol, alışkanlığı göz ardı etmektir.
Tikin altında yatan bir kaygı olduğunu biliyorsak, çocuğunuzun başa çıkma yollarını öğrenmesine yardımcı olması için bir çocuk davranış uzmanıyla çalışmanızı isteriz.
7. Stres ve kaygı
Stres veya kaygı yaşayan bazı çocuklar daha fazla göz kırpabilir. Anksiyete, göz kapağı tikini şiddetlendirebilir. Alternatif olarak, stres ve kaygı ile yaşamak sizi ışığa ve göz yorgunluğuna karşı daha duyarlı hale getirerek aşırı göz kırpmaya neden olabilir.
************************