NEBÜLİZATÖR (NEBÜLİZER) KULLANIMI
Uygulama öncesi ellerinizi sabunlu suyla yıkayın. Uygulamayı havalandırması yeterli bir yerde yapın. Nebülizatörü çantasından veya kutusundan çıkartın. Kutudan bağlantı hortumu, çocuk ve yetişkin maskesi, ağızlık aparatı, hazne ve hava filtresi çıkacaktır. Hortumun bir ucunu nebülizatöre bir ucunu haznenin altına yerleştirin.
İlacı paketinden çıkartın. Cihazın ilaç haznesi içine boşaltın. İlacı seyreltmek için 2 ml (ml=cc) ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı arttırmaktadır. (100 cc’lik serum fizyolojik alabilirsiniz). İlaç haznesini kapatın, ağızlık parçası veya maskeyi takın.
Çocuğun başını dik pozisyonda tutun, hafifçe başını arkaya alın. Çocuk mümkün olduğunca dik pozisyonda durmalıdır. Uygulama süresince ilaç haznesini dik pozisyonda tutun.
Beş yaşından küçük çocuklar ve bebeklere maske ile ilaç verilmelidir. Maske çocuğun ağız ve burnunu içine alacak, ağız ve burnunu kapatacak şekilde yüze yerleştirilmelidir. Çocuk söz dinleyecek yaştaysa, maske takılıyken normal nefes alıp vermeli, arada bir 10 saniye kadar nefes alıp tutmalı ve nefes vermelidir. Beş yaşından büyük çocuklar ağızlık parçasıyla ilacı uygulayabilir veya inhaler kullanabilir.
Makinenin fişini takın ve düğmesine basın. Cihazı çalıştırın. Buhar şeklinde ilaç geldiğini görün.
Maskeli hazne kullanıyorsa küçük çocuğun nefes alıp vermesi yeterlidir.
Beş yaşından büyük çocuklarda ağızlık parçası ile uyguluyorsanız, ağızlık parçasının ağzını dişlerinin arasına yerleştirin ve dudaklarıyla cihazı sıkıca kavratın. Ağızdan derin ve yavaş nefes alıp vermesini sağlayın.
Nebülizasyon haznesinde ilaç bitince uygulamayı bitirebilirsiniz. Buhar gelmemeye başlayınca hazne içini kontrol edin.
Uygulama sonrası ağız içinde pamukçuk oluşmaması ve öksürük oluşmaması için bol suyla ağız ve boğazınızı gargara edin. Suyu yutmayın. Suyla gargara yerine, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Küçük çocukların su içmesi veya beslenmesi önerilir. Uygulama bittikten sonra fişini çekmeyi unutmayın.
Maske veya ağızlık, ilaç haznesi ve bağlantı hortumunu her kullanım sonrası temizlemek en doğrusudur. Cihazın hava filtresini kullanım talimatında yazdığı süre içinde değiştirin. Nebülizatörün parçaları her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Maske veya ağızlık, ilaç haznesi ve bağlantı hortumunu birbirinden ayırın. Parçaları ılık su ile yıkayın. Her uygulama sonrası olmasa bile günde bir defa hazneyi, maskeyi, ağızlık kısmını sudan geçirmelisiniz. Parçaları haftada bir sabunlu su ile yıkayın ve bol su ile durulayın. Hortumları yıkamayın. 1-2 ayda bir hazne setini değiştirmeniz uygun olur. Nebülizatörü kullanım talimatından daha uzun süre çalıştırmayın.
Sterilizasyon için sabunlu su yerine 1 kısım beyaz sirke ve 3 kısım ılık su karşımı kullanılabilir veya 10 dakika su içinde kaynatarak sterilize edilebilir. Parçaları kuruladıktan sonra tekrar birleştirin, iç yüzeylerin kurumasını sağlamak için cihazı bir kaç dakika çalıştırın. Cihazı ve parçalarını bir sonraki kullanıma kadar kutusunda muhafaza edin.
Nebül tarzındaki ilaçlar maskeyle çok uzun süre kullanıldığında saç köklerine ve göze zarar verebilir. Bu nedenle çocuğunuzun başına bone ve gözlük takmanız faydalı olabilir. Gözlük basit çocuk gözlüğü olabildiği gibi yüzücü gözlüğü olması idealdir.
Cihazın ilaç konulan kısmına, ilaç eklendikten sonra, üzerine 2 ml (2 cc) serum fizyolojik eklenir. Her ilaç verilmesinde bu tekrarlanır. İki ayrı ilaç kullanılıyorsa, ikisi ayrı ayrı verilir. İki ilaç arasında yarım saat kadar bir süre beklenir. Nebülizatör ile ilacın verilme süresi ortalama 10 dakikadır. 5 dakikadan az olmamalıdır. 20 dakika içinde de ilaç bitmelidir. İlaç, 5 dakikadan az sürede bitiyorsa ya da 20 dakika kullandıktan sonra hâlâ ilaçtan kalıyorsa, nebülizatörü aldığınız yer ile görüşmelisiniz. Nebül ilaçlar iğne değildir, iğne şeklinde uygulanmazlar, içilmezler. Nebül ilaçları folyo ambalajı içinde saklayın, ışıktan koruyun. Folyo ambalaj açıldıktan sonra nebüllerin 3 ay içinde kullanılması tavsiye edilir.
İlaçları uygulamanın hemen öncesinde hazırlayın, bekletilmiş ilaç kullanmayın. İlacın vücut ısısına yakın sıcaklıkta olmasına dikkat edin, soğuk ilaç uygulamayın. Çocuklarda nebül uygulamasını yemeklerden önce yapın. Ağlarken nebül uygulamayın. Çocuk yatarken nebül ilaç uygulamayın. Yaşa uygun boyutta maske kullanmak çok önemlidir. Maske ile kullanımda çocuğa mümkünse ağızdan nefes alıp vermeyi öğretin. Maskeyi yüze tam oturtun, uzaktan buhar solumanın etkisi azdır. Uygulama sonrası çocuğun yüzünü yıkayın, yapabilen çocuklarda ağız çalkalama işlemi yaptırın.